При нужда от съдействие:

+359 878 899 755 | +359 877 551 210

Луксозни и декоративни тапети: стъпки и идеи за Вашия интериор

Един чудесен начин да придадете стил на Вашия дом е като използвате луксозни и декоративни тапети. Те могат да добавят цвят, различна текстура, различни фигури и  да донесат още много красота във Вашия дом. Атмосферата, която могат да създадат луксозните тапети е отчасти благодарение на съвременните технологии и материали. Декоративните тапети могат да бъдат красивия завършек на един основен ремонт на ново жилище или пък да бъдат основна причина за козметично обновявяне на дом. В тази статия ще разгледаме как да изберете правилния луксозен тапет, идеи за интериорен дизайн и съвети за поддръжка, за да запазите красотата им възможно най-дълго. 

Как да изберем правилния луксозен тапет 

Когато избирате тапети, винаги обмисляйте какво настроение искате да създадете в стаята и как тя ще го предава на Вас, на членовете на семейството Ви и на Вашите гости. Тапетите имат силата да преобразят атмосферата по много различни начини и това качество не бива да бъде подценявано. Освен това, трябва да сте наясно, че функцията на помещението също е важна. В стаи, които редовно се случва нещо, тоест - готвене, играене на деца и т.н., изберете издръжливи материали, а в други помещения, например спални или работни кабинети - включете деликатни и луксозни тапети.  Осветлението влияе на цветовия избор; в светли стаи можете да използвате по-тъмни и наситени цветове, а в по-тъмни помещения светлите и отразяващи светлината тапети създават усещане за простор и яркост. Размерът на стаята и височината на таваните определят мащаба на шарките – балансирайте ги за оптимален ефект, като избягвате претоварващи мотиви в малки пространства. Ако стаята е вече обзаведена, съобразете новия тапет със съществуващите цветове и елементи за хармоничен интериор. Обмислете разположението на тапета спрямо други обекти като картини и огледала, за да допълват, а не да препълват пространството. И не на последно място, не се ограничавайте с мисълта за дълготрайност – нормално е да обновявате интериора си на всеки 5-10 години според променящите се стилове и предпочитания. 

Идеи за интериорен дизайн с луксозни тапети 

Ето няколко идеи за интериорен дизайн с луксозни тапети, които можете да приложите у дома или в офиса. Не забравяйте да експериментирате с декоративни тапети, които са по Ваш вкус, защото трендовете се менят бързо. Стремете се към индивидуалност и добавяне на част от Вашия характер.  

Акцентна стена 

Акцентната стена може да разнообрази интериора по лесен и практичен начин. Например, в едноцветен хол или спалня, можете да добавите акцентни тапети зад телевизор (ако е закачен на стената), зад диван или пък зад спалнята. В този случай, е добра идея да изберете декоративен тапет с шарки, които си пасват добре както със стените, така и с мебелировката.  

Тапетирани елементи 

Ако предпочитате по-фин подход, можете да използвате тапети за акцентиране на определени архитектурни елементи. Тапетирайте вътрешността на книжни рафтове, ниши на стената и други детайли, за да добавите красива нотка в обикновеното помещение. Този метод позволява да експериментирате с по-смели дизайни без да доминират в пространството. Тапетирани панели или рамкирани секции на стената също могат да служат като художествени произведения и да обогатят интериора. 

Кобминиране на текстури 

Комбинирането на различни текстури в тапетите може да добави дълбочина на цялостния дизайн на стаята. Съчетайте матови и гланцови повърхности, релефни модели или дори 3D ефекти за по-динамичен вид. Например, можете да комбинирате текстилен тапет с металически акценти, за да създадете луксозен и модерен интериор. Важно е да поддържате хармония в цветовата гама, за да избегнете претоварване на пространството. 

Видове луксозни тапети 

Съществува голямо разнообразие от луксозни тапети, които можете да изберете за дома си. Ние от Artoaza предлагаме класически дизайни, 3D дизайни и много други, но със сигурност можем да предложим нещо, което да бъде по вкуса Ви. Освен това, нашите самозалепващи тапети са идеалното решение за всеки, който има малко време и не иска да прави големи ремонти и да инвестира в работата на майстори. Но нека разгледаме някои видове луксозни тапети.  

Текстилни тапети 

Текстилните тапети са изработени от материали като коприна, лен или велур, които придават неповторимо усещане за лукс и изисканост. Те са идеални за спални и дневни, където комфортът и естетиката са от първостепенно значение. Текстилните тапети също имат добри звукоизолационни свойства, което ги прави подходящи за стаи, в които искате да намалите шума. Въпреки това, те изискват по-внимателна поддръжка и почистване. 

Тапети с 3D ефект 

Тапетите с 3D ефект са едни от най-търсените от клиентите на Artoaza.Теъздават илюзия за дълбочина и релеф, трансформирайки стените в артистични платна. 3D тапетите могат да имитират различни материали като камък, дърво или дори бетон, предлагайки индустриален или природен вид. Тези тапети са чудесни за модерни интериори и могат да бъдат използвани за акцентни стени или цели помещения.  

Как да съхраним тапетите си максимално дълго време? 


Ако искате да запазите красотата на Вашите тапети, следвайте някои основни правила. Като първо правило ще заложим на инсталирането на тапетите далеч от пряка слънчева светлина. Тя може да направи така, че цветовете да избледнеят с времето. Почистването на тапетите обикновено е лесно, като една суха кърпа е достатъчна за прах, а пък леко влажна кърпа с малко препарат за чинии е достатъчна, за да отстрани петната. Е, това е вярно поне за тапетите на Artoaza. При текстилните тапети, почистването трябва да бъде по-внимателно и със специални материали.  

Ако искате лесно и бързо да преобразите своя дом, посетете  онлайн магазин Artoaza. Ще спестите на себе си работа и средства, а домът Ви ще заблести като нов за нула време.

Назад към всички статии