При нужда от съдействие:

+359 878 899 755 | +359 877 551 210

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ 3D ОБЛИЦОВКИТЕ ЗА СТЕНИ

Декорирането на стените не трябва да се ограничава само до цветни бои и тапети. Хората, които ценят съвременния дизайн, са все по-склонни да избират 3D облицовки за стени, които по интересен начин променят облика на апартаментите и къщите.

Не е задължително 3D облицовките да присъстват във всички стени в помещението. Те изглеждат добре, когато са разположени на поне една от стените и представляват оригинална декорация. Често избираните 3D облицовки са дървените и ажурни. Те могат да приемат различни форми и се предлагат в разнообразни цветове, така че лесно може да ги пригодите към мечтаната от Вас подредба в помещението.

Какво представляват 3D облицовките за стени?

3D облицовките за стени са единични декоративни елементи, изработени от материали като дърво, бетон, гипс, полиуретанова пяна, MDF или PVC, които се закрепват към вертикални повърхности. Монтирани една до друга, те създават пространствен модел и представляват оригинална декорация на стена. Благодарение на големия избор от размери, повърхности и цветове, този тип декоративни облицовки могат успешно да се използват в съвременни аранжировки както в офис, така и у дома. Дали 3D облицовките са решение не само визуално интересно, но и издръжливо? Определено да, което се потвърждава не само от производителите, но най-вече от положителните мнения на потребителите относно 3D облицовките.

Какви 3D облицовки за стени да изберете?

3D облицовките за стени са хит сред интериорните дизайнери през последните години. Те са идеални особено за аранжировки в съвременни, минималистични и лофт стилове. Отличават се с оригинален вид, висока устойчивост на механични повреди и лесен монтаж. Кои от тях да изберете? Решението не е лесно, тъй като на пазара непрекъснато се появяват модели с нови декорации и повърхности. Изборът допълнително се затруднява от разнообразието от материали, от които са изработени декоративните 3D облицовки. При окончателното решение може да е полезно да се запознаете с характерните черти на всяка група 3D облицовки.

Най-популярното решение са 3D гипсовите облицовки, които са изработени от лек, но в същото време твърд материал, какъвто е гипсът. Най-голямото им предимство е, че могат да бъдат боядисани с емулсионна боя в произволен цвят след грундиране или да поръчате готови, боядисани продукти от производителя. Благодарение на това можете да сте сигурни, че пространствената стена, изработена от 3D декоративни облицовки, ще пасне перфектно на интериорния стил. Големите предимства на такова решение е ниското тегло на отделните елементи и лесното монтиране.

Друг вид са 3D MDF облицовките, изработени от висококачествени, дълбоко фрезовани ламинирани MDF плоскости. Този материал се характеризира с висока устойчивост на механични повреди. MDF стенните панели перфектно звукоизолират стаята, поради което често се използват, например, в офиси или конферентни зали. Тяхната интересна разновидност са ажурните панели, които могат да се използват като параван, тоест лека стена между две части на една стая. Те не отнемат светлина, не ограничават напълно гледката, а създават отделно пространство.

Сравнително евтино решение за получаване на декоративна стена е използването на 3D PVC облицовки. Изработени от лека, издръжлива и евтина пластмаса, те се предлагат в стотици дизайни и цветове, в ламинирани или лакирани покрития, в матови и гланцови версии. Тяхното предимство със сигурност е фактът, че можете да ги почиствате със стандартни почистващи средства.

3D бетонните облицовки са вариант за хора, които искат сурова индустриална атмосфера в своя интериор. Изработени от архитектурен бетон, те идеално ще се впишат както в конферентни зали, офиси или просторни домашни помещения, така и като елемент от градинската архитектура или фасадна декорация. Най-често се използват за създаване на бетонна стена или поради относително високата си температурна устойчивост - за покриване на камини.

Съвсем различно изглеждат стените от меки стенни облицовки, сред които декоративни шумопоглъщащи панели и специализирани акустични панели. Понастоящем мнозинството от от производителите наричат почти всички декоративни 3D меки стенни облицовки като акустични. Ето защо, преди да купите, си струва да разберете дали конкретните модели пропускат звук поне в минимална степен. Не се препоръчва цялостна шумоизолация на жилищни или офис помещения.

Отделна група са 3D дървените облицовки. Това е решение, което позволява да комбинирате съвременния дизайн с класическия, традиционен материал, какъвто е естественото дърво. Декоративните дървени стенни панели затоплят интериора и да му придадат класа. При правилна защита с масло за дърво, те ще запазят своя луксозен и уникален вид с години. Дървените стенни панели ще бъдат идеални не само в хола, но и в спалнята, например в скандинавски стил или в просторна зала.

Как да използвате различните видове 3D облицовки в разнообразни по предназначение помещения?

Най-добрите 3D облицовки за кухнята са тези, които са устойчиви на влага. Върху стената между шкафовете обикновено се използват триизмерни кухненски стенни панели, изработени от гипс, архитектурен бетон или MDF плоскост.

Поставянето на 3D облицовки в банята е малко по-проблематично. Производителите, разбира се, предлагат подходящо подсилени и импрегнирани панели за баня (например гипс, бетон), но не трябва да забравяте, да не влизат в пряк контакт с водата. Затова те трябва да се монтират на стените далече от душ, вана или мивка. В такова пространство можете да използвате също така 3D гипсови облицовки, но само след като са стабилно защитени от влага.

3D облицовките в хола са почти стандарт за интериорен дизайн. Повечето дизайнери не могат да си представят съвременни жилищни пространства в домовете без използването на 3D панели. Във всекидневната можете да използвате всякакъв вид 3D облицовки. Страхотно изглежда само една стена, която е декорирана с 3D облицовка - например до дивана, зад телевизора или в близост до маса. Този тип решение е подходящо и за спалня, например на стената зад леглото. Като облицовка за стена за антре си струва да използвате например PVC панели, които са лесни за почистване и сравнително тънки.

3D ОБЛИЦОВКИ ЦЕНА

Цените на 3D облицовките за стена зависят преди всичко от материала, от който са изработени и използваната технология. Едно от по-луксозните решения е стена от дървени 3D облицовки и акустични панели, където при последните трябва да калкулирате разход за специализирано масло, което от своя страна увеличава крайната цена на стената.

Скъпи, но за сметка на това издръжливи, са също 3D облицовките от полиуретан. От друга страна, 3D гипсовите облицовки са сравнително евтино решение. С подобни цени се отличават и 3D фрезованите облицовки от MDF.

Назад към всички статии