Защо да правите интериорен проект?

Наемането на дизайнер ще ви спести много пари и време

Имате нов дом и ви предстои цялостен или частичен ремонт и обзавеждане? Планирате основна промяна на старото си жилище или само на някои помещения в него, или пък подготвяте апартамент/къща за продажба? Независимо какво е причината, поради която ще ремонтирате жилищното си пространство, препоръчително е да се доверите за това на специалисти в тази област. Защото ако не знаете откъде да започнете, точно какво искате, към кого да се обърнете, или пък какви материали да използвате, ще загубите много повече нерви, време и пари, за да организирате всичко сами, вместо да наемете интериорен дизайнер. Той ще изготви специално за вас идеен архитектурен проект, в който всичко ще бъде включено и пресметнато предварително спрямо бюджета ви.

Помислете какво правите, ако имате проблем с колата си!? Карате я на автомонтьор, нали? С дома е същото. Само че много хора още не разбират това и смятат, че интериорните дизайнери са нужни само на богатите и известните хора… Това не е истина и тук ще ви обясним защо.

Идейният проект преминава през няколко фази, в които и вие участвате активно и заявявате предпочитанията си и с какъв бюджет разполагате. Главната цел е новият интериор да отговаря на нуждите и желанията на различните обитатели на дома, в зависимост от техните професии и възраст, и всеки да се чувства добре в подновеното си жилище. Дизайнерът ще ви посъветва какви са актуалните тенденции за конкретен стил обзавеждане, който да подхожда на вас и начина ви на живот.

Първи стъпки в интериорния дизайн

Архитектурна подложка

Дизайнерът взима размери на вашето жилище и начертава т.нар архитектурна подложка на пространството, на база на която се определят кои са основните функционални зони в него. Нанасят се възможните мебели, техните размери и дизайнерът ви предлага няколко варианта на функционално разпределение на зоните. Обсъждате дали ще има реконструкция по отношение на премахване или изграждане на стени, дали ще се слагат окачени тавани или други елементи (например от гипсокартон) и дали ще има промени в електроинсталацията или водопровода. Целта е след реализиране на проекта да се постигне максимална функционална организация и ред в дома.

Избор на интериорен стил и материали

След това с дизайнера уточнявате всички ваши предпочитания относно материали и цветове, разглеждате и обсъждате различни мостри и предложения за покрития на стените, подовете, видовете мебели и материали за тях, електроуредите, осветлението, декорацията (постелки, щори, завеси, пердета). Преглеждате снимки на готови жилища с разнообразни дизайни. След като се спрете на конкретен интериорен стил, а от разговорите ви вашият дизайнер си е изградил определена представа за вас и вкусовете ви, той ще ви представи идейна концепция за визията на вашето пространство в няколко варианта. От тях ще можете да изберете този, който най-много ви допада.

В тази статия ще ви обясним какви са предимствата на това да ползвате услугите на интериорен специалист и какво да очаквате, след като вече сте се свързали с такъв.

8 причини да наемете интериорен дизайнер:

  1. Спестявате пари

Може да звучи странно, че наемането на някой, който ще измисли как домът ви да е по-красив, удобен, или практичен ще ви излезе по-евтино, но първо трябва да имате предвид нещо много важно: Съветите и плановете на дизайнера ще ви помогнат да избегнете грешки, които иначе биха ви стрували скъпо. Спестяват се пари от ненужни материали и труд, защото в проекта всичко е изчислено предварително.

  1. Получавате професионална оценка

Дизайнерът ще ви даде професионална оценка на това, от което се нуждаете. Редът на нещата в дизайнерския план е от ключово значение за определяне на това, което може да бъде променено или трябва да бъде поправено. Това не само ще се отрази на бюджета, но ще ви помогне да го изразходвате по-ефективно. Запомнете: Дизайнерът има опит и обучено око, за да забелязва неща, които вие не можете.

  1. Бюджет и планиране 

Дизайнерът ще определя разходите според планувания бюджет и ще ви спести време и усилия. Той знае къде да потърси всичко, което ви е нужно, от материали и мебели до фирма изпълнител. Има информация за продукти, марки и цени, с която вие едва ли разполагате.

  1. Широка наличност на ресурси

Има неща, достъпни за дизайнерите, които не са достъпни за широката публика по отношение на връзки, ресурси, материали. Те имат договори или уговорки с фирми вносители или производители. Освен това разполагат с контакти на различни фирми и могат да ви препоръчат например добри водопроводчици или електротехници. Чрез комбинирането на всички тези неща специалистите по интериора могат да осигурят на вашето място повече индивидуалност, стил и уют.

  1. 5. Връзка и контакти

Дизайнерът ще ви съдейства чудесно за да имате по-добра комуникация с вашия архитект или изпълнител на ремонтните дейности. Това също е решаващо за управление на времето и парите ви. Освен това той е обучен да мисли за неща, които вие може да пренебрегнете. Например разположението на осветлението в помещението спрямо обзавеждането, или къде и как да бъдат ситуирани мебелите.

  1. Максимална организация и ред

След изпълнението на плана, ще се постигне максимална функционална организация и ред в дома ви. Всичко, което включва дизайнът, направен специално за вас, е съобразено с пространството, удобството и нуждите на живеещите в него.

  1. Интериорът добавя или отнема стойност

Ако сте решили да продавате въпросното жилище – интериорният дизайн е от съществено значение при вдигането на неговата стойност и привличането на купувачи. Добре направено и изглеждащо жилище лесно изпъква пред конкуренцията. А повишеното внимание към него вероятно съществено ще съкрати времето, през което то ще седи на пазара за недвижими имоти. Ползата тук е двойна – по-бърза продажба и повече пари в сметката ви.

  1. Обстановката говори за вас

Интериорният дизайн е умение и изкуство, което ще подобри съществено вашето жилище и качеството ви на живот в него. Той може да ви помогне да разкажете своята история чрез облика на дома ви и вашия стил на живот.

Сега, след като разполагате с цялата тази информация, вероятно ще премислите действията си преди да започнете да обновявате, реконструирате или освежавате жилището си и този път ще решите да се доверите на интериорен дизайнер?

 

Меню