Няма коментари

Предимствата в използването на гипсокартон

Може би знаете колко популярна и ефикасна в днешното строителство е употребата на гипсокартон в така нареченото сухо строителство. Освен това вероятно сте се питали защо това е така и какви са предимствата му. Тук ще ви обясним това и ще се радваме, ако се обърнете към нас за помощ.

Като начало, има няколко неща, които трябва да споменем, преди да навлезем в повече подробности. А именно, че гипсокартонът е строителен материал под формата на листове, който представлява два пласта специална хартия (картон), между които има сърцевина от гипс.

Видове гипсокартон

 •  Стандартен – той се използва се за сухи и закрити помещения и обикновено е с бледо сив цвят. Не е подходящ за всеки климат, тъй като може да издържи на температури от порядъка на -20 ° C до + 35 ° C. Ако те са извън тези граници той ще започне да се надува от топлината или да се свива от студа. Освен това не издържа на влажност на въздуха повече от 70%. Затова е препоръчително да се консултирате с професионалисти като нас, преди да закупите гипсокартон за вашето жилище.
 • Влагоустойчив – обикновено е зелен на цвят, със сини знаци. Използва се за влажни и мокри помещения като банята, защото този тип издържа на влажност над 70%. Важно предимство на функцията срещу влага е, че има и антигъбични и антиплесенни компоненти. И самият картон е различен от предишния вид, защото той е импрегниран.
 • Пожароустойчив – използва се в помещения с повишени изисквания за пожароустойчивост, обличане на камини и др. Обикновено листовете картон са с червен цвят. Устойчивостта на високи температури се постига благодарение на включването на влакна с усилващи елементи в листа. Външният слой на гипсокартона е импрегниран с противовъзпламеняващ или забавящ горенето химикал.
 • Усиленият гипсокартон за всякакви условия е едновременно устойчив на влага и огнеупорен. Но този материал има високата цена, листовете му са много тежки и почти никога не се използва при декорирането на жилищни и офис сгради.

Дебелина на листа от гипсокартон

Най-масово използваният гипсокартон е с дебелина 9,5 и 12,5 мм. Има и 6,5 мм, който е гъвкав и се използва при специфични монтажи и форми. Има и гипсокартон с дебелина от 15 до 30 мм, които се ползват по-рядко и са за индустриални цели.

Предимства на гипсокартона

 1. Поносима цена. Цената на гипсокартона го прави достъпен за използване за почти всички – в жилища, офиси, магазини, административни сгради и т.н. Монтажът му също не е скъп и е изключително популярен и предпочитан.
 2. Красота и елегантност. Той може да бъде боядисан многократно и във всякакви цветове, позволява и употребата на различни мазилки и бои върху него (матови, огледални, гланц) и е подходящ за всяка стая. Гарантира голяма свобода на дизайна. Дава възможност за изпълнение на разнообразни интериорни ефекти – форми, фигури, ниши и архитектурни елементи. Възможно е също да се направи на няколко нива (на тавана или стената) и да придаде уникалност на всяко помещение.
 3. Изолационни свойства. Този материал има много добра топло и шумоизолация и лесна обработка. Перфорираните плоскости например са идеални за подобряване на климата и намаляване на вредните вещества във въздуха в помещенията, освен това са много красиви и позволяват постигане на уникален дизайн. Шумоизолацията е едно от най-важните предимства на гипсокартона, което се постига с полагане зад него на минерална вата. Ако искате пък по-висока топлоизолация, тя се постига с инсталирането и на каменна вата.
 4. Огнеупорни свойства. Този материал забавя разпространението на пожар и може да спаси човешки живот. За да имате подходящия и надежден материал, потърсете надеждна компания като нашата за монтаж и ремонт на гипсокартон.
 5. Лесен, бърз и чист монтаж. Инсталацията на този материал от специалисти е не само лесна, но и бърза и много по-чиста от другите ремонти, които се прилагат върху стени и тавани.
 6. Ефективно прикрива несъвършенствата и недостатъците на тавана или стените.
 7. Дава уникална възможност да се направи живописно осветление в помещението, защото в него (и зад него) могат да се вградят и добавят различни осветителни тела или ефекти.
 8. Зад него лесно се скриват ел. проводници, тръби, отоплителни и климатични системи, озвучителни, вентилационни и др. инсталации.
 9. Осигурява висока хигиена и безопасност на околната среда (без отделяне на формалдехид или други опасни вещества).

Монтаж на гипсокартон

Монтирането на гипсокартон може да става по два основни начина, чрез метална конструкция (рамка) или чрез лепене.

Монтажът на рамката преминава през 3 етапа:

– Първо помещението и повърхностите трябва да се приготвят за поставянето на рамката (да се почистят от предишни слоеве тапети, стара боя, гипс и др).

– Ако окабеляването предстои, проводниците могат да бъдат поставени в стената (тавана) зад гипсокартона. Те трябва да бъдат изтеглени предварително и отделени в кутия или шлаух преди монтажа.

– След като е определена точната равнина (хоризонтална, вертикална, под наклон и т.н.), на която трябва да бъде монтирана стената (таванът), следва монтажът на конструкцията.

Поставяне на гипсокартон с рамка на стената

На стените поставянето на гипсокартон с метална рамка се казва предстенна обшивка. Монтаж на гипсокартон на стена се прави с CD и UD профили, рапидни винтове, дюбели, копчета, окачвачи. Обикновено размерът на листовете, нужни за стена е 2600/1200 мм. Ширината винаги е 1200 мм. Тази ширина е определяща и за разстоянието, през което ще се монтират профилите. Ако стената е неравна, се определя идеалната равнина, на която трябва да се монтират първо UD профилите. Взима се най-издадената част с помощта на нивелир и се бележи на пода. След точното определяне на мястото, на пода се поставя UD профилът, който се захваща с дюбели през 80 см. CD профилите се захващат за окачвачи през около 80 см, в зависимост от височината на стената. С UD профили се обикаля цялата конструкция, както на пода, така и на тавана, и в двата края на стената. След това върху рамката се захващат листовете от гипсокартон с рапидни винтове.

Поставяне на гипсокартон с рамка на тавана

При монтаж на гипсокартон на таван, скарата от профили се прави по идентичен начин  като при стената. Разликата е в това, че се използват стоманени дюбели за захващане на окачвачи и профилите се поставят през 40 – 50 см един от друг. Тогава е желателно листовете да се захващат, не както при стените успоредно на профилите, а перпендикулярно. Така краят на всеки лист се пада на средата на всеки профил, с възможност следващият лист да се захване и да продължи от това място.

 Преградни стени изградени от гипсокартон

Преградни стени от гипсокартон се правят с профили UW и CW, които са сходни с профилите UD и CD. Тези стени задължително се правят с два пласта картон, които трябва да се разминават, като за по-добра шумоизолация се правят с две метални конструкции една до друга, а между тях се поставя един допълнителен пласт гипсокартон и минерална вата. Може да се сложи и каменна, която има по-добра термоизолация и не хваща мухъл и плесен, но тя е доста по-скъпа и обикновено не се слага в преградни стени.

Лепене на гипсокартон

За поставяне на този материал директно върху стената или тавана трябва да се използват само качествени лепила, защото иначе рискът от отлепяне е голям. Лепилото за гипсокартон се разпределя на топки по повърхността. Важно е да се измери предварително денивелацията, ако стената е много крива. От това зависи и количеството лепило, което трябва да се сложи за монтаж. Гипсокартонът се лепи, като бавно се притиска. Важно е това да става внимателно, като се проверява нивелацията постоянно с нивелир, защото ако стената се изкриви, не може просто да се намести, а трябва да се започне отначало.

Забележка: Накрая, преди да се поставят боята или тапетите, на стената (таванът) се прави замазка на снадките (мястото на което се срещат листовете) и върху винтовете.

Един от големите проблеми при използването на гипсокартон е, че е възможно да се появят пукнатини точно на мястото на снадките, където е мазилката. Това се случва обикновено заради некачествен монтаж. Но гарантираме, че при нас това няма се случи.     

Меню