Опънати тавани и нещата, които трябва да знаете за тях!

Какво е опънат таван?

Опънатият таван представлява гъвкава мембрана (платно) от ПВЦ, полиестер или полиуретан, опъната по специални (метални или алуминиеви) профили, монтирани около периметъра на помещението с помощта на харпун. Харпунът е огъващ се профил от твърда пластмаса. Той се зашива по краищата на вече скроеното и готово платно специално по вашите размери. Посредством него ПВЦ фолиото или платът се закрепя към профила, монтиран по стената или тавана.

 Видове опънати тавани според материала

Таваните могат да бъдат от текстил и от ПВЦ. И двата вида опънати тавани могат да се използват за постигане на подобни резултати. Ето някои примери за тяхното приложение:

 1. Разнообразие от цветове и печат. Освен, че платната могат да бъдат в стотици цветове и нюанси, ПВЦ материята и текстилът стават за печат и това ги прави още по-разнообразни по отношение на цветовете спрямо желанията на клиента. Текстилът е по-често използван за тези приложения поради по-високото качество на печата и липсата на изкривяване на графиката по време на монтирането. От друга страна цветовете на самите текстилни материали са доста по-ограничени и обикновено включват бяло, бежово и черно, но отпечатването на персонализирани цветове, лесно компенсира този недостатък. 3D формите се постигат по-лесно и по-добре с ПВЦ мембраната, а не с текстила.
 2. Уникално осветление. Полупрозрачните платна пропускат определено количество светлина през материала, създавайки светещ ефект. Има различни степени на полупрозрачност. Разбира се, източникът на светлина трябва да бъде разположен зад мембраната. За тези видове инсталации се използват обикновено LED светлини, тъй като те имат най-дълъг живот.
 3. Акустични тавани. Таванът може да се направи така, че да изолира добре шума и акустиката. Обикновено зад мембраната се поставя акустичен абсорбатор, за да абсорбира звуковата вълна. Традиционно като абсорбер се използва фибростъкло, нетъкан полиестер или памучен акустичен гръб.

 Варианти на изглед:

– Мат – изглежда като перфектно измазан шпаклован и боядисан таван. Това е добро решение за клиенти, които искат изчистен модул и идеално прав таван.

– Сатен – те приличат на матовите, но изглеждат малко по-гладки и наподобяват вида на гипсокартон.

– Лак със силен гланц – това са полуогледални платна с отблясъци от силния гланц, които се правят от ПВЦ. Придават обем на помещението и създават усещане за пространство. Някои тавани изглеждат като огледало, отразявайки цялата стая. В ръцете на добър интериорен дизайнер и опитен монтажник таваните с висок гланц могат да изглеждат наистина ефектно. Текстилът, от своя страна, има предимно матово покритие, сравнимо с боядисаните повърхности на сухото строителство.

– Имитиращи различни покрития и материали – като дървесина, мрамор, велур, метал, фаянс и др.

– Полупрозрачни – тези платна пропускат светлина и могат да се използват за осветяване на помещението без допълнителни тела. Предлагат за в най-различни цветове.

– С фотопечат или картини – на платната могат да бъдат отпечатвани различни снимки като например звездно небе, космос, градски пейзаж, природна картина и много др. В тези случаи най-често се използват полупрозрачни платна, над които се монтират светодиодни тела и се получават поразителни ефекти. Могат да се отпечатат и фотоси по поръчка на клиента, но е необходимо снимките да са с определена резолюция. Платното може да бъде оцветено и с различни рисунки.

Приложение

Тези тавани могат да бъдат инсталирани във всякакви условия, като най-често това са дневни, кухни, бани и басейни. Те са изрязани по поръчка, за да отговарят с точност на определеното място, където се поставят. Предлагат многобройни естетически възможности, благодарение на голямото разнообразие от налични цветове и дизайни. Тук е добре да споменем, че тази система на покритие може да се използва не само за тавани и за стенни, светлинни дифузори, плаващи панели, изложби и др.

Технология

За платното се използва огнеупорен материал, който може да се мие и има антимикробни, влагоустойчиви, акустични и други свойства. Опъването на платното става след предварително нагряване на въздуха до температура от 60-65 градуса. Завършеният вид на тавана се постига след  като помещението изстине до нормалната стайна температура. Има и платна, които могат да бъдат окачени и на стайна температура.

Предимства на опънатите тавани

 1. Материалът им е разнообразен по отношение на всякакви нюанси и цветове. Може да бъде напечатан или боядисан за допълнителни ефекти.
 2. Бърз и чист монтаж – това включва суха и чиста инсталация на конструкцията. Монтажът се извършва от обучени работници. Конструкцията му позволява таванът да бъде откачен и закачен буквално за няколко минути.
 3. Поради голямото разнообразие има изобилие от модели, подходящи за всеки декор и стая. Подходящи са за всички стилове, и места на живот.
 1. Позволяват включването в тях на всички видове осветителни тела, решетки и т.н. В тях могат да бъдат вградени почти всички видове отвори. Те позволяват кривите, куполите, сводовете и много други форми да се оформят с лекота. Освен светлини над тавана могат да се поставят и други инсталации като например водни възли и канали за електричество.
 2. Профилите са фиксирани по периметъра на стените точно на желаната височина.
 3. Големи площи на тавана бързо се покриват с минимални отпадъци на място.
 4. Материалът е изцяло водоустойчив, водонепромокаем и не мухлясва. Тези тавани са нечувствителни към влагата, конденза и имат ефективна пароизолация. Затова са супер подходящи за места с висока влажност. Любопитно е да се отбележи, че в случай на повреда в тръбопровода (ако например ви наводни съседът отгоре) помещенията, са защитени от водата, защото таванът формира джоб към момента на проникване на вода и тя не преминава през него. След нейното източване той възвръща първоначалната си форма.
 5. Материалите, от които са направени не са токсични (в съответствие с европейските и международните стандарти) и не съдържат никакви вредни вещества. Освен това са напълно рециклируеми – до 100%.
 6. Таваните са вечни. Обикновено фирмите производители им дават 10 години гаранция, но на практика, те са вечни.
 7. Устойчиви са на студ и жега. Материалът им е термично стабилен от -40 до + 50 градуса по Целзии, без промяна на видимия аспект. Устойчиви са на морска вода, хлор и по-голямата част от газовите пари. Нечувствителни са към рентгенови лъчи.
 8. Имат поразяващ визуален ефект – създават илюзия за простор в помещението.
 9. Изключително лесна поддръжка. Достатъчно е да забършете тавана с памучна кърпа и вода.
 1. Гъвкавост и креативност при дизайна – позволяват да се използва въображение и творчество при техните дизайни.
 2. Адаптиране към всяка повърхност, всяка форма, всяка ситуация, всяко място. Позволяват да се монтират в помещения със всички форми: хоризонтали, овални, наклонени, 3D.
 3. Добра топлоизолация – таванът създава слой въздух между него и покритата повърхност и слоят въздух, подобно на двоен стъклопакет, образува изолационна възглавница и предотвратява образуването на спектри от конденз върху тъканта. Намалява и топлинните загуби.

Недостатъци на опънатите тавани

 Все пак не бива да подминаваме и основните недостатъци на опънатите тавани:

 • Цената им е все още относително висока.
 • Процедурата по инсталиране е доста сложна и отнема време.
 • Технологично ПВЦ материята се произвежда във вид на руло, широко от 1,3 м до 3,5 м. Това е едно от големите ограничения, защото в помещения с голяма площ монтажа платната трябва да се снаждат чрез залепване. В последствие е възможно това да се вижда и да не седи добре естетически.
 • Опънатите тавани могат лесно да се разкъсат по време на монтаж, заради силното напрежение. Могат да се скъсат и в резултат на удар, например при внасянето на мебели.
 • През първите седмици след монтажа на тавана, в стаята няколко дни се усеща характерна миризма.
 • В случай на пожар тъканта отделя вредни вещества.
 • Платното запечатва основния таван, поради което той не може да „диша“.
 • Ако таванът има лъскава повърхност са особено забележими петна по него или мръсотия.
 • Когато се използва в кухнята има голяма вероятност от замърсяване и промяна в цвета на мястото над печката.

 

Меню