Лепене на плочки – съвети и тенденции

лепене на плочки

Предстои ви лепене на плочки? Вижте кои са най-добрите сподоби и актуални тенденции.

Основни способи при лепене на плочки

Дебелослойно лепене на плочки 

 Този способ е добре да бъде използван когато плочките се лепят върху сравнително неравна повърхност. По този начин неравностите могат да бъдат изравняване по време на самия процес и не е нужно кой знае каква подготовка. От друга страна обаче самото редене на плочки е доста по-трудно и изисква добри умения.

 

Тънкослойно лепене на плочки

  За разлика от дебелослойното лепене в което плочките се лепят на около 15 мм слой тази техника използва различен подход. Първото изискване обаче, за да я използвате е повърхността на която ще лепите плочките да е максимално изравнена.  Лепилото трябва да е нанесено равномерно и с еднаква дебелина върху основата. 

Нанасянето на лепилото по тънкослойният метод се извършва с помощта на две работни техники: изтегляне на лепилният разтвор с гладка мистрия последващо „надиране“ с помощта на назъбена маламашка. Ако „надирането“ на лепилото е извършено старателно и както трябва – под всяка плочка се намира съвсем еднакво количество лепило. При полагане на плочките и тяхното притискане, ивиците с лепило се компримират. Размера на зъбите на гребена трябва да бъде избран така, най-малко 60% от площта на гърба на плочката да бъде покрита с лепило за да бъде гарантирано едно коректно залепване. Как лепилото се компримира и каква площ от плочката покрива, може да бъде лесно проверено посредством повдигане на една от прясно положените плочки. При недостатъчно покриване на гърба на плочката с лепило следва да бъде избрано назъбване с по-големи размери. Тази техника носи много предимства включително спестяването на лепилен разтвор и по-лесното подреждане на плочките.

Довършителни дейности при лепене на плочки

Към фугиране може да пристъпите едва когато всичко е изсъхнало. В противен случай ще разместите вече наредените плочки. Използвайте гумирана шпатула, а ако видите че се отделя излишен материал забърсвайте незабавно. Фугиращата смес трябва да бъде разбърквана на малки дози понеже стяга доста бързо. По-добре да разбъркате повече пъти отколкото да хвърляте ако не успеете да я използвате навреме. Веднъж стегнала се сместа е особено трудно да бъде премахната или почистена така че ви съветваме да внимавате при нанасянето.

 

За перфектен резултат ви съветваме да се обърнете към професионалисти с голям опит в лепенето на плочки и всички останали ремонтни дейности и интериорни решения каквито сме ние от Artoaza.Ние имаме голям опит и креативни идеи. Готови сме да ви помогнем и реализираме вашите идеи. Доверете ни се за истински важните неща!

Меню