Ремонт и обзавеждане на банята от А до Я

Безспорно обзавеждането на банята е най-сериозният и може би най-скъп етап от ремонта на едно жилище (старо или ново). Въпреки че по принцип банята не е голямо помещение като квадратура, високата цена на разнообразните материали, санитарно обзавеждане, както и обемът работа в нея, са сред най-скъпите, сложни и трудоемки процеси.

Главна особеност в нейната подготовка е, че това помещение е най-влажната стая в апартамента (къщата) и е важно да се спазват правилните технологии, за да предпазите съседите и себе си от наводнение, както и да предпазите вътрешността на вашата баня от мухъл и плесен.

Погрешно е да се смята, че ремонтът на всяко такова помещение включва едни и същи стъпки на действие, защото те зависят от вида на банята. Но тук ще разгледаме най-често срещаните случаи. За всички тези дейности може да се обърнете към нас и да разчитате на професионалните ни съвети и работа.

Подробен оглед на място

Ако се обърнете към нас за помощ и дизайн, ние първо ще направим подробен оглед на място на това специално за вас помещение и ще обсъдим нуждите, идеите и желанията ви и доколко те могат да бъдат постигнати. Всичко зависи от условията, квадратурата, разположението и състоянието на вашата баня.

Могат да се разграничат два вида ремонт на бани. Първият тип са тези, които са в стандартни панелни блокове или къщи и обикновено имат завършена водопроводна система и е нужно да се съобразявате с нея. Вторият тип са отделна стая или в нова сграда и тепърва се нуждаят от прокарване на тръби, електричество, вентилация и т.н.

Разпределяне на зоните в банята

Ако не става дума за ремонт, а банята тепърва се прави, се налага първо да направите инсталация на водопроводни тръби. Това трябва да се обмисли на първо място и да се определят зоните в нея – положението на изводите за тоалетната, мивката, бидето, душът или ваната. Трябва да се пуснат и кабели за ел. инсталация, да се прокара вентилация.

Проект (по желание)

Ние ще ви изготвим проект (по желание) според вашите искания, нужди, финансови и организационни възможности и условията на банята ви. Препоръчително е да разгледате предварително готови проекти на такива помещения, за да си изградите представа какво точно ви задоволява като материали, санитария, цветове. Ние ще съдействаме с информация относно тези неща и ще ви предложим удачни за вас варианти.

Къртене (ако е нужно)

Този етап обикновено се налага, ако поправяте стара баня. Тогава, за да се подмени старото оборудване с ново, е нужно да се кърти. Една част, която е ужасно неприятна не само за вас, но със сигурност и за съседи (ако имате такива). С къртенето се свалят стари плочки, мозайка, мазилка, демонтират се тоалетни, мивки, тръби и т.н. За целта се използва специализирана къртачна техника, а строителните отпадъци се извозват до отделени за целта депа. Това е най-мръсният етап от ремонта, защото при него се вдига много прах, което се отразява на чистотата и в другите ви стаи.

Чистене и извозване (ако е нужно)

И относно тази част от работния процес, ние ще ви съдействаме напълно. Най-добре е с чистенето и извозването на отпадъците да се заеме строително-ремонтна фирма, която предлага цялостна услуга – къртене, почистване и извозване на строителните отпадъци до специално сметище.

Измазване и изправяне на стените и таваните

Ако стените и таванът на помещението за къпане имат цепнатини, нередности и неравности, качественото полагане на плочки (или други покрития) върху тях ще бъде по-трудно. Добре е да знаете, че ако вертикалата на стените се отклонява с повече от 5 см, трябва да бъдат подравнени. Това се прави със замазка или с поставяне на гипсокартон.

 1. Изравняване и замазка на стените

– Замазката е класически метод за изравняване на стените. Основното му предимство е, че се получава здрава и равна основа, без кухини и неравности. За да се нанесе дебел слой мазилка, или ако повърхността има лоша адхезия към хоросана, е необходимо да се монтира армираща мрежа, която се прикрепя към стената със винтове. Обикновено за мазилката се използва цименто-пясъчен разтвор или специална суха смес.

– Стените и таванът в банята могат да бъдат изравнени и с гипсокартон, който е пожароустойчив. Този материал за баня задължително трябва да е устойчив и на влага и да съдържа защитни добавки против гъбички и вода. Тези плоскости от гипсокартон обикновено са зелени. Те няма да изгният, да се намокрят, или разпаднат. Предимството на този метод е, че става бързо и всички неравности биват скрити под гипсокартона.

 1. Изравняване и боядисване на тавана

Замазката е добра опция, когато основата на тавана е сравнително равна – тогава не е особено необходимо тя да се шпаклова и нивелира. В същото време не трябва да се забравя, че всички материали, а именно боя, грунд и замазка, трябва да са водоустойчиви. Боядисаният основен таван има доста недостатъци, но не са толкова непоносими:

 • Такъв таван издържа поне 10 години (ако няма наводнение от съседите отгоре).
 • Не е труден за поддръжка, но тъй като боята абсорбира мръсотия, е невъзможно да се отмие потъмняването. Лесно е да се освежи – просто го минавате с четка или валяк и ще блесне отново.
 • Голям недостатък е, че не може да вкарате осветлението в него, както и че именно по тези тавани най-често тръгват плесени и гъбички.

Какъв е идеалният таван за баня?

– Таван от пластмасови PVC панели – леки и евтини. Това е сравнително трайно и абсолютно устойчиво на влага покритие. Повърхността им не изисква специални грижи, може да бъде периодично забърсвана с влажна кърпа. Освен това той позволява инсталирането на светлинни тела в него. Разбира се тези тавани имат и недостатъци: Единият е, че в процепите на панелите се събира мръсотия и мухъл и тя трябва да се почиства периодично. В допълнение, металната им рамка може да ръждяса с течение на времето (освен ако не е от алуминий).

– Ламелен таван – красив, издръжлив, стилен. Той също се монтира на рамка. Ламелите за него могат да бъдат пластмасови, стоманени или алуминиеви. От металните, разбира се, алуминият е по-добър – те са абсолютно водоустойчиви и корозията не ги „изяжда“.

Таван от гипсокартон. Тези тавани могат да бъдат супер оригинални, да се направят на различни нива, във всякакви цветове, а най-голямото им предимство е, че в тях може да се вградят лампи, както и че те скриват всички недостатъци на основния таван, вентилационните системи и окабеляване. Резултатът е красив и издръжлив таван с живот до 10 години, но трябва периодично да се освежава с боядисване.

– В банята могат да се монтират още опънати тавани и огледални тавани, но тях няма да описваме подробно. Ще допълним само, че опънатият таван от тънка, но водоустойчива PVC мембрана, е практичен и красив и има огромно разнообразие от варианти като цветове, на него може и да се печата.

* Изравнителна замазка

Такава замазка се прави на тавана, стените и, разбира се, на пода. Изборът на материал за замазка на пода в банята зависи от планираната дебелина. Цименто-пясъчен разтвор, или полусуха замазка се нивелира и се нанася. Тъй като цименто-пясъчната е тежка, по-добре е да се използват готови сухи смеси за подова замазка, готови за смесване с малко количество вода.

* Хидроизолация

Това е много важен етап от подготовката на банята. За да не се наложи да ремонтирате всичко през няколко сезона, е по-добре да осигурите перфектна хидроизолация на всички повърхности под, стени, тавани, изходни отвори на всички комуникации.

 • Най-простият метод за хидроизолация на непропусклив под е полагането на битум върху гладка повърхност. С този метод се осигурява висококачествена защита срещу влага, но има някои недостатъци, като например специфичната миризма на материала, която се усеща дълго време. Битумът се нанася с четка и върху стените, за да станат водоустойчиви.
 • Върху хидроизолационната настилка се поставя полимерна мембрана, рубероидна изолация, хидросплави и/или други неразграждащи се материали.
 • Класическата бетонна хидроизолация също е ефективен метод. Хидроизолационните полимерни циментови състави са известни с отлична адхезия, изравняване на обработената повърхност, здравина и екологичност.

Тук най-важната част е подът, за да не протече и да наводните съседите. За хидроизолационен под се използва:

 1. Валцована хидроизолация се полага със застъпване на ъглите между пода и стената, като не се оставят фуги, а на застъпките се полага битум.
 2. Хидроизолация на базата на сухи смеси. При нея се извършва залепване на ъглите на банята със специална лента.
 3. Полимерна хидроизолация (течна гума). Продава се готова в кофи със син или тюркоазен цвят. С нея се намазва цялата повърхност на пода и стената.

Внимание: Когато се хидроизолира, материалите трябва да се полагат само върху суха повърхност!

* Полагане на подово и стенно покритие

Видове подови покрития

 1. Саморазливна замазка. Тя е на базата на полимерна или епоксидна основа, която се разлива равномерно. Това покритие е издръжливо на повредеи и има дълъг живот, не се пързаля. В дизайнерско отношение дава уникални възможности, защото под него могат да се сложат принтове, тапети, различна декорация (миди, камъчета, монети и др.), естествен камък. Тъй като се полага на няколко слоя, позволява с определен дизайн да се получи 3D ефект.
 2. Керамични и фаянсови плочки.
 3. Влагоустойчив ламинат. Трябва да се отбележи, че дори този ламинат е необходимо периодично да се попива от вода или конденз, за да се удължи животът му.
 4. Изкуствен или естествен камък (мрамор). При него има много капризен монтаж, но изглежда прекрасно, освен това има висока цена.
 5. PVC линолеум – евтино покритие за банята.
 6. Винилова настилка – не е особено популярна у нас.

Видове стенни покрития

Всички материали, с които може да покриете пода, са подходящи и за стените. Вариант за тяхната облицовка са още тапети и боя. Трябва да допълним, че епоксидните покрития са чудесен начин да покриете вътрешността на цялата баня. Те могат да бъдат намазани на стените, пода и тавана, като така в банята няма никакви фуги и много лесна за почистване.

Избирането на най-доброто лепило за плочки и фугираща смес (ако се налага) е жизненоважно за дългия живот на банята. Ние ще ви помогнем, да изберете най-подходящите материали и покрития за вашия проект.

* Обзавеждане

Добре е да знаете точно  къде минава водопроводната и ел. инсталацията, за да може при монтиране на шкафове, санитария и аксесоари да се избегне спукване на тръба или прекъсване на кабел. Такива аварии имат неприятни последици като къртене на плочки, демонтажи и други неприятни неща. След това може да поставите в това помещение каквото желаете, изборът от цветове, материали и санитария е огромен.

Важно! Качествена вентилация в банята и тоалетната

Висококачествена вентилация в помещения с висока влажност вероятно е една от най-приоритетните точки, които трябва да бъдат обсъдени още при подготовката за ремонта. Ако в банята имате перфектна вентилация и прозорец е най-добре.

Важно е да предпазите всички повърхности и мебели в тази стая от унищожаване от влагата или парата. Добрата вентилация на мокрите помещения в дома осигурява комфортен микроклимат в цялото жилище. Неправилната вентилация (или липсата й) може да навреди не само на материалите и обзавеждането в мокрите помещения, но и на вашето здраве.

Меню