Окачените тавани и възможностите, които дават

Видове, материали, предимства

 Един от последните етапи на архитектурния проект на вашия бъдещ дом, офис, магазин, ресторант и т.н. е проектирането и монтирането на окачени тавани, които безспорно ще придадат перфектна завършеност на помещенията. За целта най-често се използва гипсокартон, защото този материал е с много добри технически характеристики и е сравнително евтин. Тук ще разгледаме по-подробно неговото използване.

Тези тавани могат да бъдат монтирани под всякакви груби основи, метални или дървени конструкции. Но ефективният дизайн на този вид „втори таван“ изисква баланс между множество условия, които трябва да бъдат изпълнени като: естетика, акустика, топлоизолация, пожароустойчивост и вписването му в инфраструктурата на сградата.

Три са основните и най-широко използвани системи за окачени тавани

 1. Растерни системи. Те се правят с T-образни профили и пана от различни материи, които се нареждат в предварително монтираните профили. Най-голямото им предимство е лесният демонтаж и обслужването на скритите над тях различни инсталации, кабели, тръби и т.н. Най-често се правят от „минерал фазерни плоскости“, които се състоят от минерална вата, перлит, глина и скорбяла. Минералната вата е силно пожароустойчива и има чудесни акустични характеристики. Влагоустойчивостта й е между 90 -95%. Имат и висока звуко и термоизолация. Подходящи са почти за всеки интериор, но най-вече за офиси и административни сгради. Недостатъците им са, че ако в помещението се пуши, от никотина таванът и конструкцията пожълтяват. Освен това, ако се намокрят отдолу, стават петна, плоскостите се надуват и се налага подмяната им.
 2. Ламелни системи (Хънтър Дъглас) Те се поставят със скрити носещи профили, под които се монтират метални или ПВЦ ламели (ламелата е ивица от различен материал, спрямо предназначението му). Не ръждясват и не променят цвета си. Най-голямото предимство на този тип тавани е, че са супер устойчиви на влага и вода и имат изключително дълъг живот. Най-разпространени са два вида – тези от ПВЦ и алуминиевите, но се монтират по доста различни начини. При ПВЦ ламелите се монтира метална конструкция от CD и UD профили, които се използват и при гипсокартона, а алуминиевите се поставят чрез метален профил тип „гребен“. Недостатъците на ПВЦ таваните обаче са много: Материалът старее пожълтява и лесно се чупи. Освен това изгаря и ако има монтирани светлини, някои от тях го нагряват и прогарят. Мухлясва и е труден за демонтаж.
 3. Гипсокартон на метална конструкция. Тук ще обърнем повече внимание именно на този тип окачени тавани.

Типове окачване на таван от гипсокартон

 1. Без рамка. Гипсокартонът може да бъде закрепен към тавана (или стените) без рамка, което спестява място в помещението (ако оригиналният таван е нисък), но не е толкова ефективно като изолация. Плоскостите от гипсокартон се прикрепят към повърхността чрез залепващи вещества като лепило, както и чрез монтажна пяна и дюбели. В тези случай обаче оригиналният таван на помещението не бива да е крив.
 2. Самоносещи окачени тавани. Металната носеща конструкция, на която се монтират платната, се поставя върху стените на стаята, а не се закача за тавана. По периметъра на стените се слагат стоманени профили, за които се прикрепя конструкцията.
 3. С метална конструкция. В зависимост от случая се предлагат два вида решения за окачени тавани чрез метална конструкция:
 • С единична конструкция на директни окачвачи – това се препоръчва при облицоване на таван в жилищните сгради, където светлата височина на помещението е по-малка.
 • С двойна конструкция на телени окачвачи – такъв таван се поставя на места, където има по-обемни инсталации за покриване или за намаляване на светлата височина на помещението. Подходящ е най-вече за административни сгради, молове, складове и т.н.

Планиране и изисквания

 • При планиране поставянето на окачен таван е важно да се обърне внимание на височината на помещението. От съществено значение е и началната междуетажна височина (ако има етажи), където окачената таванна конструкция да се впише правилно.
 • Препоръчително е таванът на жилище да не е под 2,40 м, особено в големи стаи – по регулаторни причини, но и за да се спазват правилните пропорции между ширина, дължина и височина на помещенията. Окаченият таван от гипсокартон е подходящ за всякакъв вид места – офиси, бани, мокри помещения, кухни, детски стаи, всекидневни, дори дискотеки и т.н.
 • Скарата, на която в последствие се монтират гипсокартонените плоскости, е с профили, сложени през 0,40 см., а след това се прави задължително нивелиране на CD профилите спрямо окачвачите. То се прави или с конец или с друг дълъг профил. След всички процедури, окабеляване и монтиране на каквито трябва инсталации, идва ред на гипсокартона. Ако нивото на тавана ще е само едно, се слагат платна с 9,5 мм дебелина, ако обаче има и второ ниво и различни фигури, се поставя 12 мм, за да може после UD профила за второто ниво да се захване по-добре.

Основни предимства

Окаченият таван не е задължително да присъства в проекта ви за интериорен дизайн, но е много полезен, практичен и красив. Проектирането му комбинира технически, функционални и естетически предимства. Ето обобщено кои са те:

 1. Значително променя външния вид и използването на съществуващата среда. Помага за подобряване на подредбата в пространството. Лесно прикрива несъвършенствата и недостатъците на основния таван – неравности, петна и т.н.
 2. Гарантира голяма свобода на дизайна. Дава възможност за изпълнение на елементи с всякаква геометрия и за разнообразни интериорни ефекти – форми, фигури, ниши и архитектурни елементи. Възможно е също да се направи на няколко нива. Може да бъде във всякакви цветове и с различни покрития (лъскави, матови и т.н). Позволява употребата на различни мазилки и бои.
 3. Създаване на живописно осветление в помещението. Могат в него да се вградят и добавят различни осветителни тела и ефекти.
 1. Позволява лесно да се скрият ел. проводници, тръби, отоплителни и климатични системи, озвучителни, вентилационни и др.
 2. Идеално прав таван, който винаги е за предпочитане.
 3. Гипсокартонът е безопасен и евтин материал. Той има едни от най-добрите показатели за устойчивост при пожар.
 4. Осигурява висока хигиена и безопасност на околната среда (без отделяне на формалдехид или други опасни вещества).
 5. Има много добра топлоизолация и шумоизолация и лесна обработка. Перфорираните плоскости например са идеални за подобряване на климата и намаляване на вредните вещества във въздуха в помещенията, като разграждат най-често срещаните в дома лоши миризми като цигарен дим, миризми от мокети, мебели, бои и препарати. Шумоизолацията е едно от най-важните предимства на гипсокартона и в съчетание с минерална вата се постига значително повишаване на изолацията от външната среда. В съчетание с каменна вата, която топлоизолира чудесно, резултатите са забележителни. Над таванните панели се слага каменна вата или други изолационни материали, които може да изберете според конструктивните изисквания и мястото. Например при ремонт на покриви и подпокривни пространства (тавански помещения), идеалният материал за изолация е каменната вата, защото таванът трябва да бъде направен с безопасни и негорими материали и с отлични звуко и термоизолационни свойства. Разбира се, дебелината на изолационния материал също е от значение и определя способността му да задържа топлината.
Меню